Hoe moet je armbandjes op elastiek dichtknopen?

Hoe werk je elastiek rijgdraad af met een knoopje?

Om armbandjes op elastiek dicht te knopen, maak je ongeveer vier knoopjes aan het einde van het armbandje en trek je ze strak aan, zodat de kralen goed tegen elkaar zitten. Vervolgens knip je de uiteinden af, laat je een halve centimeter over en breng je een druppel sieradenlijm of nagellak aan op het knoopje om het te verstevigen. Trek tot slot de kralen over het knoopje heen, zodat het knoopje in een kraal verdwijnt.

 

Zo gaat je knoopje met elastiek niet los

Armbandjes maken met elastiek is een van de basistechnieken in het maken van sierraden. Het is eenvoudig, voordelig en kan zowel door jong als oud gedaan worden. Maar niets is vervelender dan dat het knoopje in het armbandje snel loslaat. De vraag die wij dan ook regelmatig krijgen op beurzen is hoe dat wij dat doen? Mijn snelle antwoord is dan altijd: een druppel blanke nagellak op het knoopje. En dat is nou juist een antwoord dat niemand verwacht!

Drie trendy armbandjes van elastiek, gestapeld op een pols. De armbandjes zijn gemaakt van verschillende kleuren kralen en elastiek en hebben een unieke, handgemaakte uitstraling. De armbandjes zijn perfect om te combineren met andere sieraden of om te dragen als statement piece.

Hoe armbandjes op elastiek dichtknopen

Knopen maken: Maak 2-4 knopen in het elastiek. Trek ze goed strak zodat de kralen op hun plaats blijven.
Elastiek afknippen: Knip de uiteinden van het elastiek af, laat ca. 0,5 cm aan beide kanten over.
Knopen vastzetten: Breng een druppel blanke nagellak of sieradenlijm op de knoopjes. Trek de kralen over de knoop zodat ze erin verdwijnen. De lijm of nagellak wordt nu in de kraal hard, waardoor de knoopjes stevig vastzitten. 

Eenvoudige knoopjes zorgen ervoor dat je armbandjes van elastiek stevig blijven zitten. Met deze eenvoudige knoopjes hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je armbandje loslaat. De knoopjes zijn gemaakt van stevig materiaal en zijn gemakkelijk te maken. Volg de stap-voor-stap instructies in dit blogartikel om te leren hoe je zelf knoopjes maakt in je armbandjes van elastiek.

Welke maat elastiek heb ik nodig?

Het afwerken van een armbandje begint bij het elastiek en de kralen die je kiest. Het is daarom belangrijk om de juiste maat elastiek voor de kralen te kiezen. Onderstaande tabel helpt jou bij deze keuze.

 Draaddikte Toepassing
0.4mm Heel dun elastisch nylon, alleen geschikt voor de allerkleinste en lichtste kralen (bijv. Miyuki Delicas)
0.5mm Dun elastisch nylon, geschikt voor de allerkleinste kralen, zoals 11/0 of 2mm rocailles.
0.6mm Gebruik voor niet al te zware kralen, zoals 4 mm rocailles of 6 mm acryl kralen. Voor 6 mm glaskralen is 0,7 mm al een betere keuze.
0.7mm Een van de meest gebruikte maten. Dun genoeg voor bijna alle kralen, sterk genoeg voor iets zwaardere kralen. Aanrader voor beginners met elastiek knopen.
0.8mm De meest gebruikte maat. Kan door bijna alle kralen geregen worden en is erg sterk. Knopen is iets lastiger en de knoop is iets groter. Geschikt voor edelsteenkralen.
1.0mm De dikste maat en lastigste om te knopen. Stevige draad met een grote knoop. Alleen gebruiken voor kralen vanaf 10 mm.

 

Ga nu zelf aan de slag met het maken van armbandjes!


Tags:
Maak zelf prachtige multi streng armbanden

Maak zelf trendy franje oorbellen